Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego, tłuszcz to świetny nośnik smaku i sama myśl o którejś w wymienionych potraw leci ślinka. Niestety… to również tłuszcze odpowiedzialne są za nasze problemy ze zdrowiem: miażdżyca, zbyt wysoki cholesterol, nadwaga.
Jak więc pogodzić miłość do smażonych potraw i tłuszczy ogółem z racjonalnym podejściem do żywienia? Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być świadomość na temat tego, co tak naprawdę dają nam tłuszcze i które z nich wybierać, żeby cieszyć się finezyjnie przygotowywaną kuchnią i dobrym zdrowiem!
Masełko, ach masełko!
Biała bułeczka, posmarowana grubo masłem z dodatkiem sera, szynki i pomidora to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie w Polsce. Rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, czy nie powinniśmy zamienić np. masła na olej roślinny. Jakie naprawdę zalety ma masło? Przede wszystkim nasz organizm zdecydowanie lepiej trawi go niż margarynę, dodatkowo nie dodaje się do niego konserwantów, a zawarte w nim izomery trans kwasu linolowego mogą działać zarówno przeciwnowotworowo. Z drugiej strony jednak nasycone kwasy tłuszczowe, które masło zawiera, są prostą drogą do nabawienia się miażdżycy. Mamy również tendencję do tego, aby nakładać go zbyt dużo, niż namawiają do tego dietetycy, przez co nasza waga zaczyna się zwiększać. Margaryna znów jest znacznie bardziej bezpieczna, jeżeli obawiam się miażdżycy, nie zawiera również cholesterolu. Jest też znacznie praktyczniej wygodniejsza w użyciu niż np. zimne, twarde masło. Mimo tego, dla ludzkiego organizmu bardziej lekkostrawne jest masło. Warto więc z umiarem korzystać zarówno z margaryny, jak i masła, nie rezygnując z nich jednak całkowicie, ponieważ tłuszcze, również są niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Przede wszystkim tłuszcz daje nam energię do działania, jeżeli więc chcemy dobrze zacząć dzień warto uwzględnić go w śniadaniowym menu, uważając jednak, żeby nie przesadzać z jego ilością w ciągu całego dnia. Nadwyżka energetyczna będzie miała ujście w odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Dodajemy tłuszcze umiejętnie!
Jeżeli chcemy umiejętnie i przede wszystkim zdrowo korzystać z tłuszczy w kuchni warto wiedzieć to, który z nich najlepiej sprawdzi się w określonym działaniu. Jeżeli chcemy np. coś usmażyć spróbujmy oleju kokosowego, który nie jest tak podatny na zmiany, które dzieją się pod wpływem wysokiej temperatury. Podobnie dobrze sprawdzi się również olej rzepakowy, który jest znacznie rzadziej wybierany niż olej słonecznikowy, a ma bardzo podobne właściwości do oliwy. Co ciekawe, jego stosowanie, dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych oraz niewielkiej ilości tłuszczów nasyconych, będzie zmniejszało ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Olej rzepakowy jest również zalecany przyszłym mamom oraz ich pociechom, właśnie przez swoje właściwości. Do sałatek wybierajmy np. oliwę z oliwek, której oferta współcześnie jest niezwykle bogata, zarówno pod względem zawartości substancji odżywczych, jak również walorów smakowych. Świetnym wyborem będzie również niezwykle zdrowy olej lniany. W przypadku olejów zawsze sprawdzajmy przed użyciem etykietę, będziemy wtedy wiedzieć jak go przechowywać, żeby optymalnie i jak najdłużej dobrze nam służył. Jeżeli chcemy np. zastąpić tłuszcz, którym smarujemy pieczywo wybierzmy np. nabiał lub pesto w różnych konfiguracjach. Wspomniany wcześniej olej lniany, wymieszany z twarogiem, z dodatkiem np. wybranych przez nas ziaren, kiełków lub warzyw będzie smakował świetnie. Co ciekawe, spożywanie tylko jednej łyżeczki wybranego oleju roślinnego dziennie będzie miało bardzo duży wpływ na jakość naszej skóry, stan włosów oraz paznokci. Warto tutaj poszerzyć swoją wiedzę przede wszystkim na temat oleju lnianego, którego właściwości znane są od dawna i z powodzeniem wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej, jak i pielęgnacji ciała.
Może to Ci się spodoba
Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?
Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.
Demony diety
Chcąc żyć zdrowo, należy pamiętać o wielu ważnych zasadach. O wielu z nich słyszeliście już zapewne niejeden raz. W artykule znajdziecie ich podsumowanie. Dowiecie się tu jednak przede wszystkim o
Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?
Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko
Mniej kilogramów, więcej zdrowia
Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie
Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?
Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych
Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?
Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Czy istnieje specjalna dieta dla dzieci autystycznych?
W przypadku dzieci borykających się z autyzmem, nie istnieją żadne specjalistyczne zalecenia dietetyczne. Warto natomiast zadbać, by ich jadłospis był bogaty w produkty lekkostrawne, nie wywołujące problemów z przemianą materii
U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny
Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.
Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50
Magiczna moc kiełków!
Małe, cieniutkie niteczki, które potrafią wzbogacić swoim smakiem sałatki, surówki czy kanapki. Pełne zdrowia, łatwe do wyhodowania, dostępne praktycznie od ręki. Bardzo często zapominamy o tym, jak wiele może zmienić
Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?
W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,
Od czego zaczyna się zdrowie?
Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

5 komentarzy
Justyna
26 listopada, 10:42Olik
19 grudnia, 15:49Weronika
02 stycznia, 21:16Mira
28 grudnia, 19:49Elwira
01 stycznia, 21:53