Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!
Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do niego niebezpieczne toksyny. Kiedy nie dbamy o nasze ciało, nasza wątroba cierpi i jej funkcje są po prostu upośledzone. Takie objawy jak chroniczne zmęczenie, obniżona odporność, bóle głowy, a także charakterystyczne kłucie w boku mogą świadczyć o tym, że przesadziliśmy i nasza wątroba ma nas po prostu dość.
Wspomniane wcześniej dolegliwości miną, kiedy zmienimy swoją dietę. Dodatkowym atutem będzie to, że bardzo mocno poprawi się nasze samopoczucie, wygląd skóry, a waga może pokazać nawet kilka kilogramów mniej. Opcje dla zmiany diety są dwie, jedna z nich polega na oczyszczeniu obciążonej wątroby i organizmu, druga natomiast skupia się na wyeliminowaniu tłuszczów, które oprócz niebezpiecznego dla nas alkoholu, są największym zagrożeniem i czynnikiem upośledzającym prawidłowe funkcjonowanie naszej wątroby.
Oczyszczamy organizm!
Jeżeli chcemy wspomóc naszą wątrobę, dodatkowo wzmacniając i oczyszczając organizm musimy przyswoić kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim musimy zwiększyć ilość wypijanych w ciągu dnia płynów do dwóch litrów dziennie. Na początku może być to trudne, zwłaszcza dla miłośników kawy i zapominalskich, ale noszenie przy sobie wyrobi w nas ten zdrowy nawyk. Kolejną zmianą będzie wprowadzenie 5 niewielkich posiłków. Najczęściej zapominamy o śniadaniu, jemy na mieście niezdrowy lunch, po czym na noc objadamy się w domu przekąskami, mięsem i białym chlebem. Nie ma nic gorszego dla wątroby, dlatego też od teraz zacznijmy wprowadzać przewagę warzyw i owoców w naszej diecie, które będziemy przyjmować w ciągu pięciu posiłków, w równych odstępach czasu. Warto do przygotowanych potraw- głównie sałatek – dodawać oliwę z oliwek, ponieważ zawarta w nich witamina E oraz kwasy omega-3 są dużym wsparciem w usuwaniu z organizmu toksyn. Ostatnimi dwoma zasadami w diecie oczyszczającej, wspierającej regenerację wątroby są: wyeliminowanie z diety soli oraz zupełna rezygnacja ze smażonych potraw oraz fastfoodów. O ile sól możemy zamienić np. na pieprz ziołowy, słodką paprykę czy np. mielony czosnek, o tyle wyeliminowanie fastfoodów musi polegać na determinacji i konkretnym postanowieniu. Jeżeli taki tryb odżywania się nie spodoba nam się na co dzień, dla dobra stanu naszej wątroby powinniśmy go stosować przynajmniej przez 10 dni co każde 3 miesiące.
Odtłuszczamy organizm!
Jak już powiedziano wcześniej tłuszcz jest prawdziwym wrogiem i jednym z najbardziej niebezpiecznych zagrożeń dla wątroby. Żeby ją odpowiednio zregenerować musimy wyeliminować z naszej diety ciężkostrawne potrawy, które przynoszą jej największą szkodę. Pierwszym postanowieniem powinno być zastąpienie czerwonego mięsa jego chudym odpowiednikiem: kurczakiem lub indykiem. Warto pamiętać, że drób powinno w takiej diecie spożywać się bez skóry, który jednak zawiera zbyt dużą ilość tłuszczu. Dozwolona jest również cielęcina oraz wszystkie ryby. Pożegnajmy się również z masłem i smalcem. Co prawda trudno wyobrazić sobie kanapkę bez „smarowidła”, ale możemy spróbować zastąpić je np. białymi serami z dodatkami. Wybierajmy jednak te z wyższej półki, dbając tym samym o jakość naszych posiłków. Dla wielu jednym z największych rozstań w tej diecie będzie pożegnanie się z cukrem. Zarówno białym, jak i wszelkiego rodzaju słodyczami, przede wszystkim tymi wysoko przetworzonymi. O ile kilka kostek ciemnej czekolady w tygodniu nam nie zaszkodzi, o tyle drożdżówki, pakowane ciasteczka czy inne dostępne w cukierniach produkty powinny raz na zawsze zniknąć z naszej diety. Żeby dodatkowo poprawić trawienie tłuszczów korzystajmy również z produktów, które te proces wspomagają: winogrona, cykoria oraz imbir. Zwłaszcza ten ostatni, który możemy stosować zarówno jako przyprawę, jak również jako zdrowy dodatek do jesiennych, korzennych wersji herbat.
Może to Ci się spodoba
Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli
W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska
Jedzenie zamiast suplementów!
Apteczna oferta suplementów jest ogromna. W każdej chwili możemy wyposażyć swoją apteczkę w preparaty, które będą wpływać na prawidłowe działanie naszych organizmów. Jednak jeżeli nie chcemy opierać się na syntetycznych
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?
Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.
Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.
Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50
Sok z buraka – Ile ma kalorii, przepis, ile pić dziennie?
Buraczki najczęściej używane są jako składnik obiadów. W końcu można z nich wykonać zarówno zupę buraczkową, jak i zetrzeć ugotowane z chrzanem, te drugie idealnie sprawdzają się w towarzystwie ugotowanych
Rola antyoksydantów w depresji
Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie
Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym
Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu
Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,
Czas na pożegnanie słodyczy!
Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety
Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z
Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie
Co jeść przy nerwicy?
Mimo że nerwica dotyczy sfery psychicznej, choroba ta oddziałuje na funkcjonowanie całego naszego organizmu. By jej zapobiec lub załagodzić przykre objawy, warto zastosować odpowiednią dietę. Jakie produkty powinny znaleźć się

4 komentarze
Bozena
06 grudnia, 11:18Kamil
01 stycznia, 22:09Marzena
02 stycznia, 21:24Daria
04 stycznia, 21:50