Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?

Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego obniżenie? Podpowiadamy!

Czym tak naprawdę jest cholesterol?

Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który naturalnie produkowany jest przez ludzki organizm. Może on być również przyjmowany z pokarmem, gdyż wytwarzany jest również przez zwierzęta. Pewna ilość cholesterolu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem jednak pojawia się, gdy poziom tego związku jest w organizmie zbyt wysoki, gdyż prowadzić może wówczas do wielu groźnych chorób jak miażdżyca czy zawał serca.

Jakie rodzaje cholesterolu można wyróżnić?

Wyróżnić można dwa rodzaje cholesterolu. Jeden nazywany jest „dobrym cholesterolem”, natomiast drugi „złym cholesterolem”. HLD, czyli dobry cholesterol chroni między innymi naczynia krwionośne przed miażdżycą. Działa on poprzez przeniesienie nadmiaru cholesterolu do wątroby, gdzie ulega on odpowiedniej przemianie. LDL, czyli tak zwany zły cholesterol działa odwrotnie, przenosząc cholesterol z wątroby do komórek organizmu. Jakie są normy obu frakcji? Poziom HLD powinien być wyższy niż 40 mg/dl, natomiast poziom LDL powinien być niższy niż 115 mg/dl.

Przyczyny i objawy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu

Przyczyną zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest nieodpowiednia dieta bądź różnego rodzaju choroby jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy choroby nerek. Jeśli chodzi o nieodpowiednią dietę, przede wszystkim jest to związane ze spożywaniem tłustych wędlin i mięs, produktów przetworzonych, fastfoodów oraz produktów pochodzenia zwierzęcego jak śmietana czy ser żółty. Jeśli więc zastanawiasz się jak obniżyć cholesterol, przede wszystkim ogranicz spożycie tych produktów.

Czym objawia się zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi? Często zmiany są niemożliwe do zaobserwowania. Głównym skutkiem zbyt wysokiego poziomu LDL jest miażdżyca. Choroba, podczas której następuje zwężenie naczyń krwionośnych. Objawia się to często problemami z koncentracją oraz żółtymi zgrubieniami w okolicach powiek. Jeśli nie zmienisz swojej diety i nie wprowadzisz odpowiedniego leczenia, konsekwencją może być niezwykle niebezpieczna choroba wieńcowa, która objawia się często bólem w klatce piersiowej i prowadzić może do zawału serca.

Jak można obniżyć poziom cholesterolu?

Jak obniżyć cholesterol? Przede wszystkim, jeśli po wykonaniu badań okaże się, że poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, powinieneś skonsultować się z lekarzem, który wprowadzi odpowiednie leczenie. Oprócz leków warto jednak wprowadzić pewne zmiany w codziennym życiu. Przede wszystkim ogranicz ilość spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego i wprowadź do swojej diety większą ilość owoców i warzyw. Pamiętaj również o dużej ilości ruchu. Spacer trzy razy w tygodniu to minimum, jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do wielu groźnych chorób. Zadbaj o siebie już dzisiaj, zmieniając swoją dietę i wprowadzając większą ilość ruchu do codziennego życia.

Poprzedni Od czego zaczyna się zdrowie?
Następny Nadciśnienie tętnicze – co to jest?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 7 komentarzy

Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta wspomagająca organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym

Statystyczny Polak spożywa aż 13,7 gramów soli dziennie. Jest to prawie trzy razy więcej niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia. Wynik ten jest alarmujący. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wielu

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Jak walczyć z głodem w pierwszej fazie odchudzania?

Jest poniedziałek. Właśnie zaczęłaś pierwszy dzień diety, której celem jest zabłyśnięcie na salonach wspaniałą figurą. Na śniadanie zjadłaś bezbłędną sałatkę warzywną, napisałaś się czerwonej herbaty, która już krąży w Twoim

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach

Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Od czego zaczyna się zdrowie?

Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej – Co jeść, przepisy i opinie na temat diety

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także „Postem Daniela” to dieta lecznicza, której stosowanie ma na celu usunięcie z organizmu toksyn i przywrócenie mu szeroko pojętej równowagi. Szczególnie polecana jest osobom z

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

0 Komentarzy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszy - dodaj komentarz!

Zostaw odpowiedź