Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a kiedy indziej świadoma decyzja mająca na celu polepszenie jakości życia i prowadzenie odpowiedniej profilaktyki zdrowotnej.
Dla niektórych taka zmiana jest dość bezbolesna i szybko przyzwyczajają się do takich nawyków, dla innych znów to prawdziwa katorga, która polega na ciągłym poddawaniu się i zaczynaniu od nowa. Jak zacząć więc tak poważny krok w swoim życiu? Jak przygotować swój organizm do zmian, które mogą być dla niego dość bolesne.
Przypatrz się swojej diecie uważniej niż dotychczas!
Przede wszystkim musisz zweryfikować swoją dietę. W XXI wieku żadną tajemnicą jest fakt, że fastfoody to najgorsze zło, biały chleb jest przeciwnikiem zdrowia, a wysoko przetworzone jedzenie powoduje szereg groźnych chorób. Niestety. Jeżeli mówimy o świadym, konsekwentnym wyborze nasz organizm będzie musiał odzwyczaić się od takiego jedzenia. Warto pamiętać, że węglowodany po prostu nas uzależniają, więc jeszcze przed rozpoczęciem diety warto jest je powoli ograniczać. Mowa tutaj przede wszystkim o słodyczach; ciasteczka, drożdżówkach, wafelkach itp.. Równie istotne będzie ograniczenie białego pieczywa oraz makaronu. Warto zacząć zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w wybieranych przez nas produktach, ponieważ pozwoli to na wyrobienie nawyku kontrolowania jakości pożywienia, jakie wybieramy w sklepach.
Ciało pokocha zielone!
Bardzo często osoby otyłe lub preferujące niezdrową dietę nie przepadają za warzywami owocami. Nasz organizm szaleje z radości, kiedy czuje zmysłem węchu pizze, ale zapach szpinaku, brokułów lub jabłek odrzuca. Pamiętajmy, że często nasze preferencje są uzależnione od nieprawdziwych przekonań lub braku chęci eksperymentowania. Ludzki organizm bardzo dobrze reaguje na przyjmowanie zielonych warzyw i owoców (kwestia dużej zawartości witaminy C, magnezu oraz chlorofilu). Jak można się do nich przekonać? Eksperymentować w kuchni! Do szpinaku możemy dodać np. kiwi, a mocno przyprawiona zupa z brokułów w chłodniejsze dni będzie naprawdę smacznym uzupełnieniem codziennego menu. Warto także przygotowywać koktajle na bazie zielonych warzyw i owoców, dobierając składniki wedle swojego uznania. Możliwe, że dwa pierwsze razy będą odrzucające, a za trzecim razem może uda się skomponować koktajl, który będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny.
Regulujemy organizm!
Nie każdy wie, że długość i jakość snu również mają duży wpływ na proces odchudzania. I nie jest to jedynie dwa zna hipoteza, chodzi tutaj przede wszystkim o fakt związany z hormonami. Jeżeli nie wysypiamy się odpowiednio (czyli nasz sen jest krótszy niż 6 godzin na dobę) nasz organizm wydziela mniejsze ilości dwóch hormonów: greliny i leptyny, które odpowiedzialne są za odczuwanie przez nas sytości. Inaczej mówiąc: mniej śpiąc, więcej jemy, ponieważ czujemy się głodni. Ten mało znany fakt może być odpowiedzią dla wielu osób, które mimo zaawansowanej diety nie śpią regularnie lub śpią za mało, i nie mogą wciąż zgubić dodatkowych kilogramów. Nawet przy nienormowanym czasie pracy czy codziennych obowiązków warto zadbać o stałe godziny pójścia spać oraz wstawania. Pamiętajmy, ze dobowy rytm organizmu jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania.
Dla kogo się odchudzasz?
Chyba jednak najważniejszą kwestią przygotowania się jest kwestia naszego podejścia. Odchudzanie się powinno być procesem, który jest odpowiednio umotywowany. Jeżeli przez całe życie cierpimy z powodu otyłości lub nadwagi prawdopodobnie nasza motywacja nie była nigdy tak silna, aby pokonać chęć objadania się, wybieranie niezdrowych pokarmów oraz zupełne pomijanie aktywności fizycznej. Przekonanie o tym, że czas na zdrowe, szczęśliwe życie mysi być niezwykle silne. To nie tylko dieta, która pozwoli nam wcisnąć się w mniejszą sukienkę lub sprawi, że osoba, która się nam podoba nagle w magiczny sposób się zakocha. Nie róbmy tego dla kogoś. Róbmy to tylko i wyłącznie dla siebie, niech będzie to egoistyczna chęć doskonalenia. Jesteśmy tego warci, mamy do tego prawo i to wszystko możemy dokonać. Pamiętajmy, że odwlekanie decyzji o odchudzaniu i zmianie nawyków żywieniowych jest zupełnie bez sensu. Ten czas i tak minie, więc wykorzystajmy go możliwie jak najbardziej efektywnie.
Może to Ci się spodoba
Ewa Chodakowska: Jestem fanką koktajli
W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek. Wśród propozycji znalazły się również koktajle specjalnie dla mężczyzn. Ewa Chodakowska
Jak to z tymi tłuszczami jest?
Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego,
Skandynawski sposób na schorowane serca Polaków
Na choroby układu krążenia umiera ok. 170 000 Polaków rocznie i stanowią one główną przyczynę zgonów w naszym kraju[3]. Podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, wysokie ciśnienie, kołatanie w klatce
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu
Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic
Mniej kilogramów, więcej zdrowia
Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Dieta a bezsenność
Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie
Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi
Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet
Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!
Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do
Sok z brzozy – jak pozyskać i pić? Właściwości soku z brzozy
Najczęściej można poczytać o tym, w jaki sposób zdobywać sok z brzozy, jednak w sklepach również nie brakuje produktów, które już są gotowe do spożycia. Na czym polega różnica? Należy
Zdrowa żywność – definicja, jakie produkty wybierać?
Zdrowa żywność to nie tylko produkty, ale przede wszystkim sposób, w jaki dania są przygotowywane. Nie jest sztuką kupić zdrowe owoce i warzywa, ale przede wszystkim należy dopilnować, by wszystko
Ile witaminy C dla sportowców?
Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.
4 komentarze
Pola
26 listopada, 10:59Donata
01 stycznia, 22:08Greta
02 stycznia, 21:25Ola
04 stycznia, 22:14